De dossiercontrole is de plek om stukken te verzamelen, te beoordelen en te verzenden naar de geldverstrekker. In dit hoofdstuk wordt de praktische kant van de dossiercontrole toegelicht. We gaan hier uit van de hypotheekaanvraag, maar in veel gevallen is vooraf al een afspraak geweest. In principe werkt de dossiercontrole voor de afspraak (of een ander product) hetzelfde als voor de hypotheek.
Verschillen zitten in:
- de Bron: bij de afspraak is de bron ‘handmatig’, wanneer stukken door de GV zijn opgevraagd is de Bron ‘HDN’. HDN stukken kun je wel naar de geldverstrekker sturen, handmatig opgevoerde stukken niet
- Dossierchecker: de Dossierchecker is alleen beschikbaar bij de Hypotheek dossiercontrole.
Overzicht aan te leveren stukken
Op het moment dat de geldverstrekker stukken per HDN opvraagt wordt de dossiercontrole automatisch gevuld op basis van het binnengekomen bericht. Bijvoorbeeld zoals de afbeelding hieronder. Stuurt de GV later een aanpassing op de stukkenlijst, dan wordt dat in dit overzicht getoond.
Het is ook mogelijk om zelf een stukkenlijst te genereren of om de stukkenlijst van de geldverstrekker aan te vullen. Deze stukken kun je wel opvragen bij de klant, maar de geldverstrekker kan ze niet per HDN ontvangen.
Wanneer je een aanvraag ontvangt die je niet per HDN kunt doorsturen - zoals ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid- kun je door handmatig een stukkenlijst te generen de stukken wel opvragen bij de tussenpersoon en in de dossiercontrole het overzicht bewaren en de beoordeling van de stukken doen.
Overige onderdelen van de Dossiercontrole
Interne status wordt ook visueel weergegeven
In de kolom Status Accelerate zie je de interne status van het stuk. Deze status wordt ook visueel weergegeven in de kolom soort document, met een bolletje voor de document naam. De legenda vind je bovenaan de dossiercontrole.
Alles downloaden (ZIP)
Het zal niet vaak gebruikt worden, maar met de Alles downloaden optie is het mogelijk om alle stukken uit de dossiercontrole in een keer te downloaden.
Aanlevermoment
De GV kan bij het opvragen van stukken aangeven wat het aanlevermoment is. Niet elke GV maakt hier onderscheid in. Maar zijn er bijvoorbeeld stukken met als aanlevermoment 01 Voor indicatief rentevoorstel en selecteer je dit aanlevermoment in het menu, dan worden alleen de stukken met dat aanlevermoment getoond.
Detailoverzicht van een stuk
Achter elk stuk zie je een vergrootglas. Door hierop te klikken kom je in het detailoverzicht van dit stuk terecht. Je vindt hier de geschiedenis van het stuk, bijvoorbeeld:
- Stukken die eerder zijn geüpload maar inmiddels zijn overschreven
- Wie heeft het stuk aangeleverd?
- Wanneer en door wie is de status van het stuk verzet?
- En wanneer is het stuk doorgestuurd naar de GV?
Tevens kun je het stuk hier wijzigen bij welke aanvrager dit stuk hoort of nog een opmerking toevoegen. Dit doe je door linksboven te kiezen voor Stuk wijzigen. Indien het stuk zichtbaar is op het extranet, dan wordt deze opmerking ook op het extranet getoond.
De dossierchecker
De tweede kolom in de Dossiercontrole toont eventuele DossierChecker resultaten. Op de volgende stukken worden controles uitgevoerd:
- Loonstroken
- Identiteitsbewijzen
- Taxatierapporten
- Financieringsopzetten
- Werkgeversverklaringen
- Bewijs eigen middelen
- Verkoopovereenkomst
- Schuldrestopgave
- Koopovereenkomst
Nb: De controles vind je terug in
Wanneer één van de bovengenoemde stukken in de dossiercontrole aanwezig is wordt dit document uitgelezen en worden er een aantal checks gedaan. In de kolom wordt met een kleur het resultaat weergegeven: de cel in de DossierChecker kolom kleurt
- Rood: een van de controles is afgekeurd
- Oranje: een van de controles geeft een discutabel resultaat
- Grijs: de controles konden niet gedaan worden
Groengestreept: alle controles die gedaan konden worden zijn goedgekeurd- Groen: alle controles zijn goedgekeurd
Door op de gekleurde cel te klikken klapt er onder de betreffende rij een overzicht uit. Hier zie je welke controles zijn gedaan en wat het resultaat was.
- Wil je een check goedkeuren? Klik dan op het duimpje.
- Wil je een check afkeuren? Klik dan nogmaals op het duimpje.
Met de uitkomsten kun je bijvoorbeeld besluiten:
- Het stuk af te keuren en opnieuw op te vragen bij de TP
- Het stuk voorlopig akkoord te geven (maak eventueel een notitie op het stuk met voor jezelf of je collega)
- Nog even af te wachten hoe de crosschecks gedaan worden als de overige stukken ook zijn geüpload.
Goed om te weten:
- Wordt een stuk geüpload dan worden de (cross)checks gedaan
- Wordt een stuk opnieuw geüpload dan worden de (cross)checks opnieuw gedaan
- Het kan zijn dat een stuk niet helemaal goed uitgelezen is, dit wordt automatisch gesignaleerd bij HD Connect. Daar wordt doorlopend gewerkt aan een verbeterde uitleeskwaliteit.
- De checks vind je terug in de bijlage van deze handleiding .